Odds

Beroende på hur du använder dem kan bettingodds vara nödvändigt om du gillar smart betting. Att lära sig hur man läser odds och vad bra och dåliga odds är är en förutsättning för betting. Nedan har vi skapat en omfattande guide om odds inom betting.

En av de första sakerna som nya spelarna bör lära sig är att förstå odds på sportspel. Det är ett avgörande steg eftersom det gör det möjligt för spelare att avgöra hur sannolikt det är att en händelse inträffar och vad deras potentiella belöningar kan vara.

Vad är odds på sportspel?

Vad är odds på sportspel?

Det kan verka förbryllande till en början, men den här oddsguiden bör hjälpa spelare att förstå.

Under årens lopp har metoden sportsbookies genererar odds och vadslagningslinjer har förändrats dramatiskt.

Gamla Vegas-oddstillverkare dominerade tidigare sportspelsmarknaden, men mycket har förändrats sedan introduktionen av internet-sportböcker och finjusteringen av mjukvara och algoritmer för sportspel.

Vad som inte har förändrats är det huvudsakliga målet som bestämts av sportsbooks sedan de första dagarna av sportvadslagning: att balansera handlingen på båda sidor av ett vad.

Men oddsen är inte avsedda att återspegla den sanna och exakta sannolikheten för någon av händelserna.

När allt kommer omkring, att göra en satsning när du tror att det finns en skillnad mellan den verkliga chansen för en händelse och den underförstådda sannolikheten som erhålls från en bettinglinje är en av de bästa taktikerna för att skaffa ett försprång gentemot din online sportsbook.

Det är viktigt att inse att oddsmakarnas primära mål är att minska risken för din spelbok, inte att presentera en korrekt (eller trolig) bild av verkligheten. - som riskhanterare och experter på sportprognos.

Syftet med odds är att uppmuntra lika agerande på båda sidor om en spellinje. Helst skulle en spelbok få liknande insatsvolym på båda sidor av en satsning och vinst 5-10 procent på juicen (eller "vig") oavsett om de vinner eller förlorar.

Vad är odds på sportspel?
Odds på sportbetting förklaras

Odds på sportbetting förklaras

Att förstå hur odds i betting fungerar kan hjälpa spelare att göra klokare satsningar, öka deras chanser att vinna och på så sätt förstärka njutningen av spelet.

Odds är också viktigt för bettingsidor eftersom det balanserar båda sidorna av en satsning, vilket betyder att huset fortfarande får sin skyldighet.

För att tjäna på sportspel måste du förstå skillnaden mellan odds och sannolikhet. Odds är inte alltid en direkt representation av chanserna att något händer eller inte händer, även om de två i huvudsak är relaterade.

Enkelt sagt, sannolikhet i sportspel är subjektivt. När det kommer till att förutsäga det sannolika resultatet av ett spel, kommer både spelarna och online-bookies att ha motsatta synpunkter.

Sannolikheterna varierar i allmänhet mellan 5 % och 10 %, där vissa fall är mindre och andra är större. Att göra korrekta utvärderingar av sannolikheten för ett resultat, och sedan bedöma om oddsen för det utfallet erbjuder satsningsvärde, är nyckeln till framgångsrik sportvadslagning.

Odds på sportbetting förklaras
Hur fungerar odds på sportspel?

Hur fungerar odds på sportspel?

Beloppet som betalas ut på vinnande satsningar bestäms av oddsen. Det är därför de vanligtvis kallas för en satsnings "pris".

En satsning kan ha antingen ett odds på eller ett odds mot pris. Odds på betyder att de potentiella vinsterna är mindre än vad som lagts upp och odds mot betyder att beloppet spelarna kan vinna kommer att vara större än vad de satsade.

Du kommer fortfarande att tjäna pengar om du vinner ett odds på vad eftersom din första insättning återbetalas, men du måste riskera mer än vad du kan för att vinna.

Eftersom de är mer benägna att vinna är det ofta odds på stora favoriter. När en chansning har större chans att förlora än att vinna, kallas det odds mot.

Även pengar odds är möjliga. Ett vinnande spel med jämna pengar kommer att betala ut det exakta beloppet som satsas plus den initiala insatsen. Som ett resultat har du i praktiken fördubblat dina pengar. Kom ihåg att ju högre odds, desto mindre sannolikt kommer en chansning att vinna, men desto högre utbetalning.

Hur fungerar odds på sportspel?
Typer av sportodds

Typer av sportodds

Standardoddsformatet kan variera beroende på region. Spelsajter, å andra sidan, gör detta enkelt genom att ivrigt tillmötesgå spelare som vill ha en annan oddsstruktur genom att låta dem anpassa oddsformatet till det format de är vana vid. Några av de bästa bettingsidorna erbjuder till och med en mängd olika oddstyper.

Oddsformaten för sportspel som vi kommer att gå igenom är de vanligaste i USA, Storbritannien och Europa - Moneyline, Decimal och Bråkodds.

  • Moneyline odds är mest populära i Amerika och fungerar annorlunda för publikfavoriter och underdogs.
  • Bråkodds är också ofta kända som brittiska odds, brittiska odds eller traditionella odds.
  • Decimalodds anses vara det enklaste spelformatet att förstå. Det är mest populärt i Europa, Kanada och Australien, men de flesta bookmakerspel erbjuder möjligheten att visa oddsen i decimaloddsformatet.
Typer av sportodds
Hur man läser sportodds

Hur man läser sportodds

Om du är osäker på vad du ser när du tittar på betting odds, då kan du inte exakt hitta värde på bettingmarknaderna, vilket är nyckeln till framgång inom sportbetting.

Amerikanska odds

Amerikanska odds skiljer sig ganska mycket från andra spelformat då det vanligtvis lyfter fram en favorit och en underdog.

Oddsen för favoritsidan att vinna kommer vanligtvis att visas med ett '-'-tecken. Siffran bredvid visar hur mycket en spelaren skulle behöva satsa för att han ska vinna $100.

Underdogens siffra kommer att listas med ett '+'-tecken, vilket indikerar hur mycket en spelare kommer att vinna om de satsar $100.

Till exempel är Lag A favorit att vinna söndagsmatchen till -110 odds. Om spelarna lägger en insats på $110 på lag A, kommer de att få $100 och få tillbaka sin insats på $110, för totalt $210 i utbetalningar.

I fallet med underdogs, säg att en tippare lägger $100 på Team B till +240 odds. Om lag B vinner spelet kommer de att få $240 plus den ursprungliga insatsen på $100. Detta ger en total utbetalning på $340.

Bråkodds

Dessa odds representerar nettosumman som spelaren kommer att få om de vinner efter att ha räknat in sin insats.

För att illustrera, säg att fredagskvällens match mellan lag A och lag B har 5/1 respektive 1/5. Om en spelaren betalar $5 på lag A och de går segrande, tar vi $5 och multiplicerar med fem, vilket är täljaren för oddsen.

Därför kommer deras insats för lag A att vinna dig $25 plus din ursprungliga $5 insats - en total utbetalning på $30.

Ett spel på Team B med odds på 1/5, å andra sidan, ger bara $1 för varje $5 som satsas. Detta motsvarar en total betalning på $6 för en $5 insats.

Bråkodds används oftast i hästkapplöpningar. Så om en spelaren satsar $50 på Noble Feet vid en 20/1 och Noble Feet vinner, kommer de att få din ursprungliga insats multiplicerad med oddset, vilket är 50 gånger 20. Därför kommer de att vinna $1000 på din insats plus $50 insatsen för totalt $1150 utbetalning.

Decimalodds

Decimalodds är mer enkla odds än de andra två. Siffran som anges för decimalodds är det exakta beloppet som kommer att betalas ut om satsningen är en vinnare. Anta att kampen på lördagskvällen har 2,0 odds på Fighter A och 5,5 för Fighter B.

Om en tippare satsar $100 på Fighter A och de vinner, kommer $100 att multipliceras med oddset, i detta fall 2,0. Därför blir deras totala vinster och utbetalningar $200. Om de satsar på Fighter B med samma belopp vinner de en total utbetalning på $550.

Hur man läser sportodds
Olika sportodds

Olika sportodds

I teorin kan odds visas i vilket format som helst, oavsett spel. Men i verkligheten kommer platsen för den avsedda publiken att påverka.

Eftersom tittarpopulationen till stor del är baserad i USA, kommer NFL-odds nästan alltid att visas (åtminstone initialt) i det amerikanska formatet.

Olika sportodds
Hur man läser fotboll odds

Hur man läser fotboll odds

Fotboll är en av de mest populära sporterna att satsa på i Storbritannien, där spelarna spenderar 40 % av alla pengar på det vackra spelet.

Ett stort antal matcher har stöttat branschens tillväxt, vilket gör det möjligt för spelarna att spela på ett brett utbud av marknader, med många spelsajter som erbjuder unika kampanjer och konkurrenskraftiga odds.

Det första man bör förstå är att det inte finns några garanterade spel inom fotboll. Spelare kan göra så mycket forskning de vill och veta allt som finns att veta om ett spel, men ett överraskningsresultat är fortfarande möjligt.

Det är därför spelarna bör använda sin kunskap om vadslagning på fotboll för att välja det spel och vad de vill satsa på. Enklare spel, som Match Bet eller målskyttarmarknader, och de med lägre risk, som Draw No Bet, kommer att passa mindre erfarna spelarna bättre.

Spelare bör bara spela på ligor och lag som de är bekanta med, annars riskerar de att förlora pengar eftersom de inte kan vara säkra på om vadet har värde.

Till exempel, en fotbollsfan som följer Premier League på nära håll skulle vara bättre att satsa på den ligan de känner till snarare än en liga de inte är bekanta med någon annanstans i världen.

Det finns nu en hel del statistik tillgänglig på gratissajter för alla spelarna att titta på, vilket kan hjälpa dem att förstå några av de mer exakta rekvisitamarknaderna som nu finns tillgängliga hos de många bookmakerna.

Hur man läser fotboll odds
Hur cricket odds fungerar

Hur cricket odds fungerar

Odds på cricketbetting är kärnan i allt som har att göra med cricket betting, och det är omöjligt att lyckas med vadslagning utan att förstå hur oddsen fungerar.

Matcher med limiterade över är enkla head-to-head-spel, medan testmatcher har potential för oavgjort. Odds är i huvudsak en numerisk representation av sannolikheten för en viss händelse baserat på tidigare satsningar.

Om spelarna spelar mot den allmänna opinionen är deras chanser små, men de kommer att vinna mycket pengar om de har rätt,

Det är en tumregel att spelarna endast ska satsa på lag som de känner till; annars riskerar de att förlora pengar eftersom de inte vet om vadet är värt något.

Hur cricket odds fungerar
Förstå hästkapplöpningsodds

Förstå hästkapplöpningsodds

Kom ihåg att en hästs vinstchanser, samt hur mycket pengar som ska betalas ut om och när den vinner, bestäms av sannolikheten.

Traditionella odds ger spelarna en chans att se vilken typ av procentuell chans ett spelbolag online eller branschen som helhet ger en häst, till skillnad från pari-mutel-systemet, där utbetalningarna i huvudsak bestäms av spelarna själva som helhet baserat på hur mycket pengar finns i poolen och hur många satsningar på varje häst som läggs.

Till exempel kanske en 5-1-häst inte verkar vara ett långskott vid första anblicken, men multiplicera det med en standardinsats på 1 $ och dividera 100 med den siffran. Som ett resultat av att dividera 100 med 6 ger denna häst en framgångsgrad på mindre än 17 %.

I hästkapplöpning, en chans på 17 procent att vinna är inte hemskt; låt oss inse det, det kan finnas 20 löpare i fältet, och var och en skulle bara ha 5 % chans att vinna om alla var lika.

Tänk dock på att om en hästs odds antyder att den har 17 procents chans att vinna, har den också 83 procents sannolikhet att förlora, så spelarna måste hålla insatserna rimliga och siffrorna på sin sida.

Förstå hästkapplöpningsodds
Hur UFC odds fungerar

Hur UFC odds fungerar

Majoriteten av odds på sportspel visas på samma sätt. Minustecknet (-) indikerar favoriten, medan plustecknet (+) representerar underdog. Spelare kommer också att märka att de flesta oddsen beräknas baserat på $100 insatser.

Om spelarna ser +110 eller -110 betyder det att vig - summan som samlas in av bookmakern - är $10. Sportsbooks måste göra en vinst för att fortsätta vara i affärer, så juicen är vanligtvis mellan $5 och $10.

Till exempel, UFC-spelare kan se odds på en match mellan Conor McGregor och Khabib Nurmagomedov till oddsen +125 respektive -155.

Om de skulle satsa på favoriten, skulle de behöva satsa $155 för att vinna $100. Omvänt, om spelarna satsar på underdogen (McGregor), behöver de bara lägga ner $100 för att vinna $125.

De bästa UFC-fighters är olika, men oavsett hur bra en fighter är, har de alla styrkor och brister. Dessa är synliga i fighterns stridsstil. Spelare bör ta sig tid att studera varje fighters olika tillvägagångssätt och hur de interagerar med varandra.

Även om en fighter vanligtvis kan kontrollera takten i en match, kan det resultera i en förödande förlust för en favorit om du visar ett sårbart fel mot fel motståndare och betalar sig för ett bra underdogspel.

Hur UFC odds fungerar