Hur man satsar på Serie A i 2024

Serie A är också känd som Serie A TIM på grund av nationell sponsring. En Scudetto presenteras för segraren i denna högsta ligaturnering för professionella klubbar överst i Italiens fotbollsstruktur. Sedan 1930 använder ligaformatet en round-robin-schemaläggning. Ligan är allmänt erkänd som en av världens främsta fotbollsligor och är populär bland Serie A-spelbolag. Tävlingen framställs också ofta som en av de mest taktiskt och solida defensiva fotbollsligorna i världen.

Denna italienska liga är bland världens tuffaste fotbollsligor. UEFA-koefficienten för nationella ligor rankar Serie A på tredje plats på kontinenten. Ligan ligger före tyska Bundesliga och franska Ligue 1, men hamnar efter Englands Premier League och spanska La Liga.

Hur man satsar på Serie A i 2024
Viktor Johansson
WriterViktor JohanssonWriter
Serie A:s format

Serie A:s format

Grunden för dessa rankningar är de tidigare femåriga prestationerna i de europeiska klubbtävlingarna av klubbarna från ett visst land.

I majoriteten av den här ligans historia tävlade arton eller sexton lag i detta högsta italienska mästerskap. Sedan 2004/05 deltar dock tjugo lag i Serie A. Varje lag möter var och en av de nitton klubbarna under säsongen. Lagen spelar en match på sin hemmaarena och den andra matchen på motståndarnas plan, totalt trettioåtta matcher när säsongen är slut.

Klubbarna möter var och en av de nitton motståndarna en gång under den första halvan av säsongen. Sedan ställs klubbarna mot varandra igen under andra delen av säsongen, med hemma- och omvända bortamatcher. Således finns det många serie A-spelmarknader på sportspelsajter online.

Under tidigare säsonger hade både den första delen och den andra delen av säsongen exakt liknande matchorder. Men från och med säsongen 2021/22 började Serie A implementera ett slumpmässigt schema. Schemat följer nu de spanska, engelska och franska ligorna.

Serie A:s format
Ranking i ligan

Ranking i ligan

Sedan 1995 får lagen inga poäng när de förlorar utan får tre poäng för att vinna en match och en enda poäng för oavgjort. Före 1995 fick lagen tidigare två poäng efter att ha vunnit. Att rita och förlora liknade det nuvarande formatet.

De fyra bästa lagen tjänar en plats i Champions League nästa säsong. En femte- och sjätteplats krävs för att kvalificera sig till Europa League nästa säsong. Det sjunde rankade laget spelar i nya Europa Conference League. Klubbar från Serie B vinner uppflyttning till Serie A i slutet av varje säsong.

Dessa lag är ersättare för de tre bottenrankade lagen som får degradering när säsongen är slut.

Även om nivån är känd för sitt snäva försvar och taktiska kontroll, finns det tillräckligt med spännande fotboll att njuta av. Fans av Serie A hänvisar till ligatiteln som Scudetto.

Ranking i ligan
Serie A:s bästa klubbar

Serie A:s bästa klubbar

Det finns flera toppklubbar i denna italienska topptävling. Det är de lag som har vunnit flest mästerskap. Under åren har fotbollslag har också haft många stjärnspelare på sina listor.

Inter Milan

Sedan starten 1909 har klubben varit ensam om att tävla i Serie A. Inter delar den legendariska San Siro-stadion med lokala rivalerna AC Milan för hemmamatcher. Laget har vunnit trettiotre inhemska mästerskap.

AC Milan

Milan har som bekant tillbringat hela sin mandatperiod i toppklassen, förutom två säsonger från 1980 till 1983. Klubben är en av de mest välmående inom italiensk och internationell fotboll. Segraren för säsongen 2021/22 var AC Milan, som vann sin första ligatitel sedan 2011.

Roma

2022 vann AS Roma, uppkallad efter Italiens huvudstad, den första Europa Conference League. Roma har också vunnit tre ligatitlar, den senaste 2001. Klubben delar den enorma Stadio Olimpico med lokalkonkurrenten Lazio för hemmamatcher.

Juventus

Majoriteten av La Liga-stjärnorna har spelat för Juventus genom den italienska ligafotbollens historia, och de fortsätter att vara en ostoppbar kraft i ligan. Bianconeri har vunnit titeln 32 gånger, inklusive en femårsperiod från 2011 till 2016.

Napoli

Trots att Napoli inte har vunnit en titel nyligen har Napoli förblivit en dominerande kraft i ligan. Spelare kan hitta Napolis vadslagningsmarknader hos vilken online bookie som helst. Napoli har den fjärde största fanbasen i Italien och är det femte mest tjänande laget.

Serie A:s bästa klubbar
Serie A:s bästa statistik

Serie A:s bästa statistik

Juventus satte ett nytt rekord med 102 poäng säsongen 2013/14, som ännu inte har överträffats. Den överväldigande prestationen var betydande eftersom Juventus redan hade vunnit titeln två veckor tidigare. Inter Milan har rekordet för den största vinstmarginalen, efter att ha slutat 22 poäng före tvåan säsongen 2006/07.

Spelare med över 200 mål är José Altafini, Gunnar Nordahl, Antonio Di Natale, Giuseppe Meazza och Roberto Baggio. Gianluigi Buffon och Paulo Maldini har flest matcher, med 657 respektive 647 matcher.

Förutom Maldini och Buffon har två spelare i Serie A gjort mer än 600 matcher: Francesco Totti och Javier Zanetti. Med de flesta matcher spelade av utländska spelare behåller Zanetti rekordet.

Buffon har rekordet för flest serie A nollan med 299. Med 16 röda kort har Paolo Montero, Luigi Di Biagio och Giulio Falcone rekordet. Med 792 framträdanden (exklusive fem slutspelsmatcher) är Carlo Mazzone tränaren med flest framträdanden.

Serie A:s bästa statistik
Serie A liga och cuptävlingar

Serie A liga och cuptävlingar

Coppa Italia, eller Italy Cup, är en årlig knockout-cuptävling för italiensk fotboll som drivs av fotbollens styrande organ, FIGC fram till 2010. Sedan 2010 kör Lega Serie A denna tävling. Cupen äger rum i intervallerna mellan seriespelen. Med fjorton troféer är Juventus det mest framgångsrika laget och är ett populärt val på alla sportbok online.

Supercoppa Italiana, eller italienska supercupen, är en årlig match mellan föregående säsongs vinnare i Serie A och Coppa Italia.

Den senaste tiden har lag från Serie A inte haft mycket tur i Champions League. Inter Milan besegrade Bayern München 2010 för sin senaste seger. 2017 nådde Juventus final men förlorade mot Real Madrid, två år efter att ha förlorat mot Barcelona.

AC Milan har vunnit Champions League sju gånger, vilket gör dem till det mest dominerande Serie A-laget i tävlingen. Inter Milan och Juventus har vunnit tre gånger, och Juventus har vunnit två gånger.

Lag från Serie A tävlar också i Europa League. Serie A-lag har vunnit nio titlar, inklusive tre av Inter och Juventus, två av Parma och en av Napoli. Serie A-lag är populära val hos online-leverantörer av sportbok i denna tävling. Parma är dock den senaste vinnaren som lyfte cupen 1999.

Serie A liga och cuptävlingar
Historien om Serie A

Historien om Serie A

Från 1898 fram till 1922 körde ligan som flera regionala divisioner. Den nuvarande strukturen går tillbaka till säsongen 1929/30. Juventus har flest framgångar i Serie A, med 36 titlar. AC Milan och Inter Milan är de näst mest framgångsrika klubbarna, vardera med nitton ligatitlar.

Båda Milan-klubbarna har haft svåra tider den senaste tiden på grund av Juventus dominans, men detta har möjliggjort uppkomsten av flera nyare namn i det italienska spelets övre skikt. I själva verket har Roma och Napoli varit Bianconeris främsta konkurrenter de senaste åren. Ingen av dem har dock gjort tillräckligt för att skapa en långvarig utmaning. Efter en expansion 2005 har divisionen nu 20 lag och följer ett standardformat.

Vad gör Serie A så populär?

Serie A har producerat några av de mest intelligenta spelarna i spelets historia. Detta rykte har hängt med i ligan till denna dag. Serie A ligger efter toppligorna i England och Spanien när det gäller kommersiell utveckling. Den har inte heller de bästa publiksiffrorna i Europa.

Silvio Piola, som spelade för Cagliari Calcio från 1929 till 1952, har rekordet för flest gjorda mål (274) i ligan. Francesco Totti, som gjorde 250 mål mellan 1992 och 2017, är den näst högsta målskytten bakom Piola.

Historien om Serie A
Bästa spelodds för Serie A

Bästa spelodds för Serie A

Många fotbollsälskare kommer att se till länder som Italien när de vill se det finaste av spelet eftersom det finns några mycket välkända hemmalag som spelar i det landet. Dessa spel kommer alltid att ge spelarna massor av satsningsalternativ. Man kan också tycka att det är bekvämare att använda livestreaming- eller livekommentartjänsterna som tillhandahålls av många bettingsajter online.

Pengar linje

På Moneyline finns det tre möjligheter: hemmalagets vinst, oavgjort och bortalagets vinst. Moneyline-satsningar avgörs efter ordinarie tid, 90 minuter plus skadetid. Cupmatcher som Coppa Italia kan gå till ytterligare tid och straffar i Italien. Allt Moneyline satsningar avgörs på poängen vid slutet av ordinarie tid, oavsett det slutliga resultatet.

Över under

I fotbollsspel hänvisar totalt antal mål eller under/över till antalet mål man tror kommer att göras under hela matchen. De flesta onlinespel har bara en mållinje för varje spel, allt från Under/Över 0,5, 1 eller 1,5 mål.

Mot spridningen

De flesta sportsbooks kommer bara att tillhandahålla en mållinje för varje match, från +/- 0,5, 1 eller 1,5 mål. När individer satsar på Roma +1,5 mål (-250) och Napoli misslyckas med att slå dem med två mål eller mer vid slutet av ordinarie tid, kommer vadet att vinna. Dessutom, när man satsar på Napoli -1,5 mål (+130), vinner de om de slår Roma med två eller fler mål.

Bokningar

Att satsa på om en fotbollsspelare kommer att få ett gult eller rött kort kan verka konstigt, men det har visat sig vara mycket framgångsrikt för den vanliga spelaren på Serie A bookmakers onlinesajter. Satsar på fotboll bokningar klassificeras som ett unikt spel eftersom det skiljer sig från traditionella matchvinnare och under/över-marknader.

Spel på fotbollskort kommer med sina egna regler och förmåner. Istället för tur handlar det om instinkt och noggrann undersökning. Eftersom spelarna kan vinna oavsett slutresultatet, behöver de inte vänta tills spelet är slut.

Bästa spelodds för Serie A
Bästa bookmakers att satsa på Serie A

Bästa bookmakers att satsa på Serie A

På grund av sin dominans i ligan har Juventus, AC Milan och Inter Milan effektivt monopoliserat kortare odds på Serie A-spelmarknaderna. Sedan 1930 har de vunnit 80 procent av Serie A-ligatitlarna mellan sig, där Juventus har vunnit titeln flest gånger.

När du satsar på Serie A på en av de bästa bookmakersajter online, spelarna märker att lag som spelar mot toppklubbarna har längre odds, beroende på deras form. Spelare kan hitta toppodds i Serie A på 1xBet, Melbet, BetWinner, Parimatch, Megapari, William Hill och Unibet bland många toppspelbolag. Det är också bra att titta på individuella spelarprestationer för att se om det finns en nedgång i formen i en av toppklubbarna.

Bästa bookmakers att satsa på Serie A
About the author
Viktor Johansson
Viktor Johansson
Handla om

Viktor Johansson, en dynamisk 25-årig svensk, kombinerar skickligt sin fascination för onlinecasinon med sin expertis inom svensk lokalisering, och skapar underhållande casinoguider skräddarsydda för den svenska marknaden.

Send email
More posts by Viktor Johansson