Swedish Eurovision betting

Varje vår väntar miljontals fans ivrigt på Eurovision Song Contest, som är den största sångtävlingen i världen. Eurovision är också ett fantastiskt och roligt tillfälle för betting. En spelvän behöver dock inte begränsa sig till själva Eurovision, eftersom man också kan spela på de olika sångtävlingarna i de deltagande länderna.

En av dessa är Melodifestivalen, Sveriges sångtävling där landets Eurovision-representant utses. I den här artikeln kommer vi att utforska hur man kan satsa på Melodifestivalen.

Swedish Eurovision betting
Hur man satsar på MelodifestivalenBästa svenska Eurovision odds onlineTidigare vinnare av Melodifestivalen
Hur man satsar på Melodifestivalen

Hur man satsar på Melodifestivalen

Så vad är egentligen Melodifestivalen (eller "Mello" som den också kärleksfullt kallas)? Det är precis som den andra nationella Eurovision urvalstävlingar, till exempel Festival di Sanremo i Italien eller Uuden Musiikin Kilpailu i Finland. Om man inte är bekant med dem fungerar de alla ungefär som Eurovision själv.

Flera sångare framför med andra ord en originallåt, alla får röster från både juryn och publiken, partituren slås ihop och en koras till vinnare. Vinnaren får sedan uppträda i årets Eurovision song contest.

Att satsa på Melodifestivalen är alltså i princip precis som att satsa på vilken annan tävling som helst: ta reda på konkurrenterna och deras odds, välj dina kandidater och hur mycket du vill satsa och gör sedan dina satsningar och hoppas på det bästa!

Om du inte är svensk eller in Sverige och att satsa på en svensk tävling verkar långsökt, det finns ingen anledning att oroa sig. Först och främst är tävlingen fullt tillgänglig online överallt i världen. För det andra finns det många webbplatser som har nuvarande odds för konkurrenterna.

Så även om man inte är bekant med vadslagning på Mello eller andra sångtävlingar, kan man genom att följa bookmakers förutsägelser börja få en bra uppfattning om vem man ska satsa på.

Hur man satsar på Melodifestivalen
Bästa svenska Eurovision odds online

Bästa svenska Eurovision odds online

En enkel sökning online kommer att ge många webbplatser med odds för konkurrenterna till Mello. Vissa av dem ger odds för alla nationella Eurovisions förvalstävlingar, vilket gör det lättare att följa oddsen om man spelar på flera av dem.

Många bettingsidor i Melodifestivalen ger också konkurrenterna sin chans att vinna i procent, vilket kan göra det lättare att förstå vem som ska klara sig bra än att bara titta på oddsen. Men som i betting i allmänhet är det viktiga inte bara att gissa vem som vinner, utan att försöka satsa på en vinnare med höga odds.

Så hur fungerar oddsen? Varje tävlande tilldelas ett nummer som representerar deras odds, till exempel får Klara Hammarström i skrivande stund ett odds på 5 i snitt; varje spelbolag ger ett lite olika nummer, eftersom det inte är en exakt vetenskap att ge oddsen.

Klara har det lägsta oddset, vilket innebär att hon just nu anses vara den troliga vinnaren av spelexperterna. Oddset 5 betyder att om du satsar 1 euro så får du 5 euro tillbaka, aka du vinner 4 euro. Med andra ord, ju lägre oddsen är, desto mer subjektivt är sannolikheten för kandidaten att vinna, och därför är sannolikheten mindre att du vinner i förhållande till din insats.

Hur avgörs då Mello-oddsen? Professionella bookmakers besluta om dem utifrån olika faktorer som anses ha betydelse för framgång i tävlingen. Vissa är baserade på statistisk analys av tidigare tävlingar medan vissa faktorer är mer subjektiva. Till exempel när på vilken plats man presterar i tävlingen verkar påverka ens framgång.

Klara Hammarström ställer i år på en sjunde plats i den fjärde semifinalen, vilket är en plats som har producerat flera tidigare vinnare av Melodifestivalen. Det är förmodligen en funktion som har påverkat hennes odds. Sedan finns det de mer subjektiva egenskaperna, som hur bra låten och sångaren verkar, hur bra de presterar och hur mycket erfarenhet de har av att uppträda.

Bästa svenska Eurovision odds online
Tidigare vinnare av Melodifestivalen

Tidigare vinnare av Melodifestivalen

Här är en lista över de tidigare vinnarna av Melodifestivalen och deras låtar sedan år 2000:

 • 2001 "Lyssna till ditt hjärta" av Friends
 • 2003 "Ge mig din kärlek" av Fame
 • 2004 "Det gör ont" av Lena Philipsson
 • 2006 "Evighet" av Carola Häggkvist
 • 2011 "Populär" av Eric Saade
 • 2012 "Euphoria" av Loreen
 • 2014 "Ångra" av Sanna Nielsen
 • 2015 "Heroes" av Måns Zelmerlöw
 • 2016 "If I Were Sorry" av Frans
 • 2017 "I Can't Go On" av Robin Bengtsson
 • 2019 "Too Late for Love" av John Lundvik
Tidigare vinnare av Melodifestivalen