FIFA Världscupen

Den här spelguiden för FIFA-VM har alla detaljer som spelarna behöver bekanta sig med innan de satsar på fotbolls-VM, från turneringens historia och dess popularitet till hur man satsar på den kommande 2022-turneringen i FIFA-VM. FIFA-VM är en internationell föreningsfotbollstävling som deltar i fotbollslandslagen för män som är medlemmar i Fédération Internationale de Football Association (FIFA).

Det är en av de stora sportturneringarna globalt och föreningsfotbollens crème de la crème. Turneringen hålls efter fyra år och tävlas för närvarande av 32 lag.

Historia om fotbolls-VMFIFA World Cup-formatVarför är fotbolls-VM populärt?Hur man satsar på fotbolls-VM
Historia om fotbolls-VM

Historia om fotbolls-VM

Även om det fanns internationella fotbollsturneringar tidigare, var det inte förrän 1930 som den inledande FIFA World Cup-turneringen spelades i Uruguay. Det tävlades av 13 lag från Nordamerika, Europa och Sydamerika. De två första matcherna spelades samtidigt den 13 juli 1930. En match som ställde Frankrike mot Mexiko slutade 4-1 till Frankrikes fördel, medan den andra matchen mellan USA och Belgien slutade 3-0 till USA:s fördel. I finalen stod värden Uruguay för dagen och slog Argentina med 4–2.

Under de första åren av mästerskapet, krig och interkontinental resor hindrade kraftigt turneringens framgång. Till exempel var det få sydamerikanska lag som hade viljan att resa till Europa för 1934 års turnering, medan vissa länder bojkottade VM 1938. Sedan kom andra världskriget, vilket ledde till att turneringarna 1942 och 1946 ställdes in.

Som tur var, efter krigets slut, löste FIFA flera problem, och fotbolls-VM 1950 blev en succé. Det var den första turneringen som inkluderade brittiska lag, som hade dragit sig ur FIFA 1920.

Mest framgångsrika lag i världscupen

Brasilien är fortfarande det mest framgångsrika laget i denna turnering, efter att ha vunnit det ett rekord 5 gånger, och är det enda laget som har deltagit i alla världscupturneringar. Italien och Tyskland följer den med 4 titlar var.

Den nuvarande mästaren är Frankrike, som vann sin andra titel i 2018 års FIFA World Cup-turnering som arrangerades i Ryssland. Laget gick därifrån med den eftertraktade trofén, 35 miljoner USD i prispengar och rätten att skryta med FIFA Champions Badge fram till nästa VM.

Historia om fotbolls-VM
FIFA World Cup-format

FIFA World Cup-format

Vägen till VM börjar med kvalifikationer som hålls i de 6 FIFA-konfederationerna - Afrika, Nord- och Centralamerika och Karibien, Asien, Sydamerika, Oceanien och Europa. Varje konfederation övervakar kvalifikationerna, medan FIFA bestämmer antalet platser varje konfederation får baserat på styrkan hos lagen i konfederationerna. Kvalificeringen startar redan 3 år före evenemanget och sprids över 2 år. Kvalifikationsformaten varierar beroende på förbundet. Som det ser ut får värdlandet automatisk kvalificering.

FIFA World Cup-formaten har förändrats under åren. För närvarande lockar turneringen de 32 lagen som kvalificerar sig och sätter dem i adrenalinfylld action under en hel månad. Det finns två huvudstadier: gruppspelet och knockoutstadiet.

Gruppspel

I gruppspelet finns det 8 grupper, var och en med 4 lag som kämpar ut i ett round-robin-mästerskap där varje lag spelar mot de andra 3 lagen i gruppen. Ett lag får 3 poäng för en vinst, 1 för oavgjort och 0 för en förlust. Efter att de 3 matcherna är spelade går lagen nummer 1 och 2 vidare till utslagsstadiet.

Knockout-stadier

FIFA World Cup utslagningsstadiet är en singel-elimineringsturnering där lag möts i engångsmatcher. Knockout-steget börjar med åttondelsfinal innan man går vidare till kvartsfinal, semifinal och slutligen kulminerar i finalen. Lagen som förlorade i semifinalen kämpar för att ta reda på om tredjeplatsen på tröskeln till finalen.

Om fotboll

Fotboll är den populäraste sporten globalt och lockar till sig fler än 4 miljarder fans. Den senaste statistiken visar att det finns över 250 miljoner fotbollsspelare i över 200 länder. Det är dock svårt att spåra fotbollens historia eftersom den dök upp oberoende i olika kulturer där det fanns spel som liknade modern fotboll - dessa spel involverade att sparka ett föremål som liknade den moderna bollen.

FIFA World Cup-format
Varför är fotbolls-VM populärt?

Varför är fotbolls-VM populärt?

Fotbolls-VM är utan tvekan ett av de största sportevenemangen som lockar till sig enorma publikbesök och tittare. Till exempel hade VM-slutspelet 2018 mellan Frankrike och Kroatien en genomsnittlig livepublik på 517 miljoner tittare, med toppar på upp till 1,1 miljarder tittare under matchen. Turneringen dominerar också online-sportspelsajter. Så varför är fotbolls-VM populärt bland spelarna?

Spelare gillar vadslagning på sportturneringar, särskilt de mest prestigefyllda tävlingarna, såsom världscupen. Eftersom fotboll är den mest populära sporten världen över, är det allmänt känt att spelarna kommer att vara upptagna med att satsa på världscupen nu när turneringen är igång, ligger fokus för hela sportspelsvärlden på denna tävling. Världscupen hålls vid en tidpunkt då de högsta fotbolls- och sportligorna, till exempel Barclays Premier League, inte är igång, så spelarna har bara världscupen som den främsta konkurrenskraftiga fotbollstävlingen att satsa på.

Eventets konkurrenskraft, talangen och naturligtvis den passion som spelarna har för sina favoritlag är den största anledningen till att fotbolls-VM är populärt bland sportbettingentusiaster.

Varför är fotbolls-VM populärt?
Hur man satsar på fotbolls-VM

Hur man satsar på fotbolls-VM

Att satsa på VM är ingen raketvetenskap. Alla som vet hur man satsar på vanliga fotbollsmatcher och turneringar kan komma med i spelet. Detta är så länge de förstår fotbollsspelvärlden, särskilt olika satsningsalternativ, även känd som vadslagningsmarknader, och viktigast av allt, oddsen.

FIFA vadslagning tips

Det första är att hitta en pålitlig bookmaker som kommer att ha VM-spelmarknader. Naturligtvis är den bästa bookmakern en som är licensierad och har stora spelmarknader med höga odds. När du väljer den bästa spelboken är det också viktigt att bedöma de tillgängliga insättnings- och uttagsmetoderna och, viktigare, fotbollsspelbonusar.

Nästa viktiga sak är att förstå vilka lag som deltar och deras styrkor. Spelare ska inte bara satsa blint; de bör analysera den nuvarande formen för laget de vill satsa på, de enskilda spelarna och head-to-head-statistiken vid behov. Att kolla in VM-förutsägelser från expertspelare kan räcka långt för dem som inte är så sugna på fotboll.

Det är det, gott folk, en spelguide för FIFA World Cup. Nästa världsmästerskap startar från 21 november till 18 december 2022 och kommer att hållas i Qatar, så håll utkik!

Hur man satsar på fotbolls-VM