2022 FIFA World Cup åttondelsfinal - Brasilien vs Sydkorea

FIFA Världscupen

2022-12-05

Eddy Cheung

Utslagningsstadierna i fotbolls-VM 2022 fortsätter med en match som få skulle ha förutsett, eftersom turneringsfavoriterna Brasilien möter ett av cupens stora underdog-lag, Sydkorea.

2022 FIFA World Cup åttondelsfinal - Brasilien vs Sydkorea

Avspark klockan 19:00 GMT från 974 Stadium är den här åttondelsfinalen en klar favorit för att ta sig vidare till kvartsfinalen i Brasilien. Men om det är en sak som Fotbolls-VM 2022 lär oss är det att förvänta sig det oväntade!

Tårar och jubel

Den sista omgången av gruppspelet förde säkert in dramat som hälften av lagen i turneringen stod inför eliminering. 

Bland dem som stod i kö till huggklossen fanns Sydkorea, ett snårigt team som hade visat glimtar av vad de kunde göra, men inte hittat de resultat de hoppades på. 

Efter en blek noll-noll oavgjord mot Uruguay och att ha kommit plågsamt nära i en spännande 2-3-förlust mot Ghana, verkade det som att Sydkoreas VM-förhoppningar var på en livlina när de möttes mot gruppledaren Portugal.

När Portugal kom in i matchen redan kvalificerat efter sina segrar mot Ghana och Uruguay, hade Portugal råd att vila några nyckelspelare inför nästa omgång. Men de siktade fortfarande på att få några poäng ur den här matchen för att kvalificera sig i toppositionen, till och med gå så långt som att starta Cristiano Ronaldo.

Och medan Portugal började vinna direkt tack vare ett 5'-mål av nykomlingen Ricardo Horta, tog Sydkorea bara 20 minuter på sig att svara tillbaka med ett eget mål efter ett bisarrt misstag från Cristiano under en hörna kvar av K. Young -gwon med en barnvakt ungefär en meter från mål.

Medan Korea fortsatte att försöka hitta en vinnare, såg det mer och mer ut som en visshet om att Uruguay skulle gå vidare till nästa omgång på 2:a plats, vilket gör att Korea dömts till sista plats med 1 poäng.

Son Heung-min var dock inte redo att acceptera det ödet och fick i den 91:a minuten bollinnehavet efter en portugisisk hörna och körde själv hela vägen till motståndarhalvan. Endast en man mot världen, han höll upp spelet - omgiven av 6 motståndare - medan han väntade på att förstärkningar skulle komma.

Slutligen var det Hwang Hee-chan - som återvände från skada - som skulle springa in i området och ta emot den mest perfekt viktade passningen från Song för att omvandla ett vinnande mål för evigheter, inte bara slå Portugal utan även sätta dem igenom mot Brasilien i åttondelsfinal.

Mer sen underdog-drama

Medan Korea var hjältarna i sin grupps tredje omgångs drama, slutade Brasilien med att bli offren i deras.

Ungefär som sina portugisiska motsvarigheter anlände The Seleção i sin sista match mot Kamerun redan kvalificerade för nästa omgång.

Tite, den brasilianske tränaren sedan 2016, passade på att ställa in sin B-sida och ge en möjlighet till spelare som inte fått många minuter, som Gabriel Jesus, Antony och till och med den 39-årige legenden Dani Alves.

Även med sin B-sida lyckades Brasilien kontrollera spelet och skapa otaliga chanser under hela matchen - även om de tack vare en fantastisk prestation från Kameruns målvakt Devis Epassy och slösaktig avslutning från de brasilianska anfallarna inte kunde öppna räkningen.

Precis när det såg ut att matchen skulle sluta oavgjort, skulle Aboubakar lyckas ta sig på slutet av ett fantastiskt inlägg mot området och lämna Ederson fastfrusen, när bollen tog sig till det nedre högra hörnet av målet och ger Kamerun en berömd vinst som inte kommer att glömmas snart.

Den här matchen markerade inte bara första gången Brasilien någonsin förlorade mot ett afrikanskt lag i världscupen, utan det avslutade också en nio matcher lång seger för de sydamerikanska jättarna.

Kan Korea åstadkomma ännu ett mirakel?

Koreas heroiska vinst mot Portugal och Brasiliens historiska förlust mot de okuvliga lejonen kommer att få många fans att drömma om att Korea skulle kunna göra en liknande upprördhet i den här matchen. Även om den här turneringen har gett många överraskningar, kan den här vara en bro för långt.

Även om det är sant att Brasilien inte riktigt har varit så dominerande som förväntat under gruppspelet – går igenom tack vare slanka vinster mot Serbien och Schweiz – anses de fortfarande av många som favoriter att ta hem cupen.

Med sitt A-lag tillbaka – inklusive den bekräftade återkomsten av den tidigare skadade Neymar – måste Brasilien börja visa världen sina avsikter att vinna den här cupen. 

Medan Korea bara någonsin har lyckats ta sig förbi åttondelsfinalen i sitt eget VM 2002, har Brasilien inte slagits ut i det här skedet sedan förlusten mot Argentina 1990.

Även om vi förväntar oss att koreanerna kommer att prestera bra, verkar en brasiliansk vinst och över 2,5 till ett pris av 1,95 på Comeon vara ett stort värde för oss.

Senaste nytt

Kan bettingsidor förbjuda poängspelare?
2023-01-25

Kan bettingsidor förbjuda poängspelare?

Nyheter