2022 FIFA World Cup åttondelsfinal - Marocko vs Spanien

FIFA Världscupen

2022-12-06

Ethan Tremblay

Den sista dagen i åttondelsfinalen medför en av de mest överraskande matcherna under hela omgången, då ett mycket imponerande Marocko möter den europeiska jätten Spanien.

2022 FIFA World Cup åttondelsfinal - Marocko vs Spanien

Vinnaren av denna match börjar kl. 15:00 GMT från Education City Stadium och möter vinnaren mellan Portugal och Schweiz på lördag i kvartsfinalerna.

En oväntad ledare

Låt oss inse det: När Marocko drogs in i grupp F tillsammans med de europeiska stormännen Kroatien och Belgien, gav ingen dem (eller Kanada för den delen) någon större chans att gå vidare till nästa steg alls.

När allt kommer omkring kom Kroatien på andra plats i den förra upplagan av cupen, medan Belgien själva inte var långt efter och knep en 3:e plats. Marocko slogs samtidigt ut i gruppspelet med 2 förluster och oavgjort.

Men mycket kan förändras på fyra år och den nordafrikanska sidan är det perfekta exemplet på detta eftersom de tog en grupp som borde ha varit utom räckhåll för dem och lyckades inte bara gå vidare från den, utan faktiskt leda tabellen med 2 vinster och oavgjort.

Marocko började turneringen med att hålla Kroatien oavgjort med noll-noll med en imponerande defensiv uppvisning, och Marocko fortsatte med att leverera en av turneringens största störningar när de rullade över Belgien med en poäng på 2-0.

Med 4 poäng säkrade var allt som Marocko behövde för att säkerställa passage till nästa omgång oavgjort i sin senaste match mot Kanada.

Marockos ambitioner gick dock längre än att bara gå vidare till de sexton sista, och istället producerade de en solid 2-1-seger för att säkerställa att de skulle kvalificera sig som gruppledare.

En kalkylerad förlust?

Medan Marocko gav allt för att övervinna Kanada och installera sig som ledare för grupp F, kom Spanien till sin sista match mot Japan med kvalificering nästan i bagaget. Eller så trodde de.

Efter att ha slagit fast Costa Rica i sin öppningsmatch och oavgjort mot Tyskland i uppföljningen, hade Spanien fördelen av en målskillnad på +7, vilket innebär att alla lag som kunde matcha dem på poäng med största säkerhet skulle befinna sig näst bäst efter den iberiska sidan .

När Tyskland samtidigt spelade för sina liv mot Costa Rica, bestämde sig Luis Enrique för att rotera de flesta av sin trupp och vila nyckelspelare för en åttondelsfinal som var nästan säker.

Medan spanjorens B-sida verkade ha saker och ting under kontroll tack vare ett Alvaro Morata-mål i den 11:e minuten, hamnade Luis Enriques manöver farligt nära att gå upp i magen när ett häftigt japanskt lag vaknade ur sin dvala och vände ställningen i andra hälften.

Även om en förlust mot Japan enbart inte skulle vara tillräckligt för att eliminera dem från cupen, lyckades Costa Rica gå vidare mot Tyskland i den 70:e minuten, vilket ledde till en bisarr världssituation där Japan och Costa Rica skulle gå igenom medan Tyskland och Spanien skulle slåss. ur koppen.

Även om Spanien inte kunde vända poängen, lyckades Tyskland som tur var för de röda vända sitt, gjorde 3 mål under de senaste 20 minuterna och lät Spanien gå vidare till nästa omgång på andra plats, samtidigt som de själva slogs ut.

Med tanke på att Kroatien kvalificerade sig 2:a i grupp F innan Spanien spelade sin match, spekulerar många i att Spanien ville förlora mot Japan för att slippa spela mot Balkansidan. Men var det rätt val?

Slaget om grannarna

Även om båda länderna ligger på olika kontinenter är Marocko bara 14 km från Spaniens sydligaste punkt.

Men när det kommer till fotboll är det en mycket större upplevd klyfta mellan båda sidor. Det är allmänt förväntat att det spanska laget kommer att gå före i den här matchningen, men genom att kvalificera sig 1:a i en grupp med 2 av topplagen från Ryssland 2018, har Marocko bevisat att de är redo att döda jättarna i denna cup.

Leta efter mål i den här matchen, speciellt om Spanien gör mål i första halvlek. Om du tror att det är fallet, ser över 2,5 till 2,24 hos Betsson ganska lockande ut!

Senaste nytt

Kan bettingsidor förbjuda poängspelare?
2023-01-25

Kan bettingsidor förbjuda poängspelare?

Nyheter