FIFA World Cup - Grupp E Match-dag 1 Förhandsvisning

FIFA Världscupen

2022-11-23

Eddy Cheung

England, Nederländerna, Argentina och Frankrike har nu gjort sin debut i fotbollens högsta scen, och nu är det dags för ytterligare två perenna favoriter att få igång sin kampanj - Tyskland och Spanien.

FIFA World Cup - Grupp E Match-dag 1 Förhandsvisning

Även om de europeiska jättarna är favoriterna att gå vidare till nästa omgång, förvänta dig många överraskningar i en grupp som kanske inte är så direkt som det verkar! Om du inte tror oss, fråga bara Argentina!

Tyskland vs Japan

Fyrfaldiga VM-mästare Tyskland startar sin turnering på onsdag mot Japan, ett lag som de aldrig har mött tidigare i den här tävlingen. Faktum är att dessa lag bara har mötts två gånger tidigare - båda i internationella vänskapsmatcher - där Tyskland förblir obesegrade med en vinst och en oavgjord.

Redemption Song

Genom att delta i sitt 20:e fotbolls-VM någonsin är Tyskland ett av de mest framgångsrika lagen i tävlingen under 2000-talet, efter att ha nått semifinal i fyra av de fem världsmästerskapen sedan dess.

VM-mästarna 2014 kommer till Qatar som det första laget att kvalificera sig förutom värdarna själva, efter att ha vunnit nio av sina 10 europeiska kvalmatcher och gjort 36 mål under processen.

Efter att ha kraschat i gruppspelet i en katastrofal kampanj 2018, kommer Hansi Flicks män definitivt att vara ute efter revansch den här gången och letar efter ett djupt löp i turneringen för att tvätta bort den dåliga smaken kvar i munnen för fyra år sedan.

Bryter mönstret

Japan har inte den historia som deras tyska motsvarigheter har. Deras första turnering ägde rum så sent som 1998, men till deras förtjänst har de lyckats ta sig till den stora scenen vid varje tillfälle sedan dess.

Kvalat till VM tvåa i sin grupp - 7 poäng före Australien och bara 1 poäng bakom den nu legendariska saudiarabiska sidan - Japan kommer in i turneringen i bra form. De förlorade sin senaste förberedelsematch mot Kanada, men har sett väldigt solida ut mot Brasilien, USA, Sydkorea och Ghana under hela året.

En intressant statistik om Japan är dock att de har växlat mellan att antingen bli eliminerade i gruppspelet eller i åttondelsfinalen i varenda av de senaste 7 turneringarna. Sedan de tog sig till åttondelsfinalen i Ryssland 2018, är de avsedda att krascha i Qatar eller kommer de att kunna bryta mönstret?

Även om en vinst för Tyskland inte har något stort värde till ett pris av 1,44 ser vi att detta är en mer komplicerad match än vad det ser ut som på pappret. Till ett pris av 3,00 på Betway, Tyskland, att vinna och båda sidors resultat är definitivt värt att titta närmare på.

Spanien vs Costa Rica

Världsmästarna 2010 möt underdoglaget som fick alla att drömma om 2014 när Spanien möter Costa Rica onsdagen den 22 november på Al Thumama Stadium i Doha.

Även om det här är första gången dessa lag möts i världscupen, har de mötts vid tre tillfällen under det senaste decenniet med Spanien som kommit ur laget obesegrat med 2 segrar och oavgjort. Det senaste av deras möten var 2017, när de trängde 5 förbi den centralamerikanska sidan.

Nytt team, samma förväntningar

Med bara en spelare kvar från VM-truppen som vann 2010 års turnering - Barcelonas Sergio Busquets - har Spanien haft mycket arbete att göra för att bygga upp sitt lag igen de senaste åren.

Men det hårda arbetet har definitivt lönat sig när de tar med sig en ung och lovande trupp till cupen som har stora ambitioner - på gränsen till skyldigheter - att göra ett djupt inhopp i turneringen och visa upp lite vacker spansk fotboll på vägen.

Lyckligtvis för sina ambitioner anländer de röda till VM i bra form - efter att ha vunnit fyra av sina senaste 5 matcher och kvalificerat sig till semifinalerna i UEFA Nations League av några solida skärmar.

Medan spanjorerna är mer kända för sitt besittningsbaserade anfallsfotbollsmärke, anmärkningsvärt nog släppte de bara in 3 mål under denna period, vilket visar att deras försvar inte är något att håna.

Kan Costa Rica utföra ett mirakel två gånger?

Året var 2014. Den lilla centralamerikanska nationen Costa Rica drogs in i vad alla kallade "Dödens grupp" i Brasilien, där de skulle möta tre tidigare världsmästare: Uruguay, Italien och England. De hade ingen chans i helvetet. Costa vem?

Eller det var åtminstone vad alla trodde. Så när de fortsatte med att slå Uruguay och Italien och sedan oavgjort mot England för att inte bara kvalificera sig till nästa omgång utan faktiskt toppa gruppen, visste hela världen plötsligt deras namn. 

Sagan var dock inte över än, eftersom de sedan skulle gå vidare och besegra Grekland i åttondelsfinalen innan de slutligen böjde sig för straffar mot Nederländerna.

Även om det var 8 år sedan och mindre än en handfull av samma spelare från den truppen finns kvar, skulle man vara en idiot att lägga ner Costa Rica i ännu en grupp som det verkar som om de inte har något behov av att komma ut levande ifrån.

Om du letar efter en vettig satsning ser Över 2,5 på 1,64 ut som ett bra alternativ. Men om du vill drömma om att mirakel kan hända igen, är vinsten för Costa Rica prissatt till 25.00 hos Betsson.

Senaste nytt

2022 FIFA World Cup åttondelsfinal - Brasilien vs Sydkorea
2022-12-05

2022 FIFA World Cup åttondelsfinal - Brasilien vs Sydkorea

Nyheter