Dart

Medan att kasta dart har blivit ett populärt spel att spela när du njuter av en pint med dina vänner på en pub, har spelet en stark efterföljare, särskilt på höga nivåer av konkurrens. Spelet Dart har ursprung som går tillbaka till 1800-talets England, där de ursprungliga darttavlor var ringarna i ett segment av en trädstam.

De tidigaste pilarna var faktiskt pilstubbar och armborstbultar, men tack och lov har de utvecklats sedan dess. Liksom med de flesta pubspel har betting på dart inget tydligt ursprung, men nuförtiden har det blivit en populär sport att vara på, särskilt på europeisk-baserade sportböcker.

Dart
Grunderna i dartspelVad är dartspel?Hur man satsar på dartOddsen för dartspelBetting på dart-terminerVar man kan se dart live
Viktor Johansson
WriterViktor JohanssonWriter
ResearcherMatteo BianchiResearcher
Grunderna i dartspel

Grunderna i dartspel

Dart är ett förflutet känt mest för barbesökare som letar efter ett roligt spel samtidigt som de kastar tillbaka ett kallt. Spelet har dock ett stort antal anhängare, särskilt på professionella nivåer av konkurrens. Det som en gång var en dykbar-aktivitet har inte blivit ett älskat företag bland sport- och underhållningsspel. Dart har blivit känd över Europa, och dess popularitet tar fart i USA med TV-bevakning.

Spelet dart har sitt ursprung i 1800-talets England, där delar av spelet inte var fullt så glamorösa. Istället för de perfekt cirkulära hjulen med rika röda och djupa svarta färger, bestod brädan helt enkelt av ringar på ett träd.

Istället för de små pilar som du ser idag, kastade spelare då pilstubbar och armborstbultar mot trädstammen. Även om komponenterna i spelet har utvecklats mycket, har det roliga med det förblivit detsamma. Även om detaljerna i tidiga pubspel fortfarande är lite förlorade i historien, var spelet älskat då som det är idag. Ännu mer så spel är en populär bettingsport i nuvarande tider, särskilt bland dem som placerar vad via europeiska sportsbooks.

Grunderna i dartspel
Vad är dartspel?

Vad är dartspel?

Att veta att sporten kom till förverkligande för så länge sedan, kan man bara anta att vadslagning på dart började för århundraden sedan. När dart blev en officiell sport i början av 1700-talet, blev vadslagning på sporten stor ryktbarhet. Blinka fram till idag, och dartbetting online är utbrett och vinner fortfarande fördel.

På 1970-talet hölls det första officiella världsmästerskapet i dart. Idag har spelet utvecklats till turneringar som hålls varje vecka. När sporten fortsätter att vinna popularitet kan bättre satsa på bookmakers online. Även om det är tillgängligt, måste det noteras att det inte är lika populärt som fotboll och baseboll, så det finns mindre erbjudanden i sportböcker.

De goda nyheterna för fans av sporten är att dart förändras i snabb takt. De goda nyheterna för dartfans är att sportens popularitet ökar tack vare sändningar och dartevenemang som strömmar på internet. Dessutom, eftersom online- och mobilspel på sport fortsätter att öka i popularitet, så kommer även sportens anhängare att öka.

Vad är dartspel?
Hur man satsar på dart

Hur man satsar på dart

För att spela på dartmatcher måste spelaren ha allmän kunskap om spelreglerna. Till exempel kan ingen slumpmässig person satsa på dart och förvänta sig att vinna ens en krona. Poängsystemet för dart är lite komplext, och antalet set per match måste vänjas vid, eftersom antalet kan variera beroende på turnering regler.

Så, hur kan en spelare satsa på spelet? I den enklaste bemärkelsen kan spelarna lägga satsningar på vinnaren av matchen, liknande vad som gäller för pengarna i andra sporter. Precis som med andra sporter är detta den enklaste satsningen att placera, och andra satsningar blir bara mer komplicerade.

Ett annat sätt en spelare kan satsa på matchen är genom att satsa på varje benvinnare. Om de kan spelreglerna väl kan de även satsa på 180-talet. Detta består av att satsa på de första 180 eller de högsta totala 180:orna i matchen. De som vill gå stort eller åka hem kan satsa på turneringsvinnaren, som även finns i tennis eller golf.

Professionella darttävlingar och ligor sätter två motståndare mot varandra för att slåss i en benbaserad eller setbaserad match. Det vanligaste poängformatet är 501-poängsystemet. Spelare siktar på att sänka sin poäng från 501 till 0 innan deras motståndare gör det genom att kasta och slå motsvarande nummer på darttavlan. Den första spelaren att göra det vinner benet. När en spelare vinner tillräckligt många ben vinner de setet.

Det finns några alternativ när det kommer till insättning. En av dessa är via betal- eller kreditkort, och även om det kan vara det enklaste, kommer det också med nackdelen att ha en bankavgift eller insättningsgräns. Nuförtiden accepterar de flesta sportsbooks även kryptovaluta, som Bitcoin. Fördelen med det här alternativet är att det är säkert, anonymt, kräver inga extra avgifter och tillåter ett omedelbart uttag av pengar.

Hur man satsar på dart
Oddsen för dartspel

Oddsen för dartspel

Dart är en en-mot-en match-up, så oddsen bestäms på samma sätt som tennis. I enklaste termer anses en spelare vara bättre än den andra av oddsmakarna och spelmarknaden.

Oddsen för varje matchvinnare eller turneringsvinnare uppskattas baserat på varje spelares uppenbara färdigheter och förmågor. Handikapp fungerar också identiskt med alla punktspridnings- eller totalmarknader. Till exempel, att lyckas i en match med -2,5 set innebär att den vinnande dartspelaren måste vinna med minst tre set. På samma sätt, om oddsen är +2,5, måste underdogen vinna direkt eller förlora med färre än tre set.

Det finns många faktorer som kan påverka oddsen för en en-mot-en-sport, som dart. Dessa inkluderar tidigare och senaste prestationer, tävlingens framgång och eventuella skador. Eftersom dartturneringar spelas inomhus kommer vädret aldrig att påverka resultatet av spelet, till skillnad från många bettingsporter.

Fokusera på matchen

Du kan inte bara veta vilket lag som är bättre eller sämre för att göra de bästa dartsatsningarna. Du måste känna till varje spelares styrkor och svagheter, speciellt om de redan har matchats med det här motståndarlaget. Det är viktigt att notera deras noggrannhet, återhämtning och snabbhet.

Som med de flesta sporter, när det kommer till spelbolag med dart online, är det viktigt att känna till reglerna och krångligheterna i hur spelet spelas. Även om du kan förstå grunderna, inklusive allmänna rekord och rankningar, bör du vara bekant med varje spelare och veta hur de står sig i tävlingen. Den här typen av kunskap hjälper dig att få ett steg upp och vinna stort.

Satsa inte på hype

Eftersom dart inte är lika populärt är det lätt för en spelare att satsa på en annan bättre, och tro att de måste känna till detaljerna om de satsar på den här sporten. Det är dock inte alltid fallet. Det är viktigt för spelarna att få sin egen kunskap om spelet och den aktuella matchen och inte följa vad publiken kan spekulera i. Bara för att publiken kanske hejar på ett namn betyder det inte att det är den som vinner matchen.

Satsar på matchresultat

Vem som helst kan förutsäga den direkta vinnaren av en dartmatch; de behöver bara en allmän kunskap om en spelares tidigare prestationer och nuvarande utförande. Med det sagt finns det insatsgränser, och för att vinna stort kommer det troligen inte att göras på en pengalinje. Så att satsa på matchresultatet ger mer värde eftersom det är svårare.

Oddsen för dartspel
Betting på dart-terminer

Betting på dart-terminer

Samtidigt som du kan satsa på enskilda matcher kan du även satsa på terminer. Du kanske undrar, vad är det? Tja, namnet kallar det ungefär vad det är. Att satsa på en framtid betyder att du satsar på en kommande match och vem du tror att vinnaren kommer att bli.

Inom dart hålls det tre stora professionella tävlingar årligen: två PDC World Darts Championship hålls av World Professional Darts, och den andra värd av British Darts Organization (BDO).

PDC World Championship startade redan 1994 och hålls varje december till januari i Londons Alexandra Palace. Mästaren vinner Sid Waddell Trophy och 500 000 brittiska pund (cirka $645 500 USD).

Satsar på 9-Dart Finish

Finishen med nio dart sägs vara det perfekta benet i dart. Även om proffs är mycket begåvade, är en 9-darts finish en ovanlig bedrift. Vad är det? Det inträffar när en spelare använder exakt nio pilar - det minsta möjliga i en match - för att checka ut från 501.

Satsa på leg/set över/under

Många Amerikansk sport har en över/under-satsning; men med dart är det något annorlunda. Spel över/under på pilar beror på antalet ben eller set som en spelare vinner i en match. I en pil över/under, behöver spelaren som spelaren satsar på inte vinna den totala matchen för att spelaren ska vinna. De kommer att vinna lämpligt antal set eller ben under set-satsningen.

Satsa på ett leg/set-handicap

Ett ben/set-handicap är dartversionen av en poängspridningssatsning. Här är uppdelningen. En spelare har ett visst antal ben eller set adderade eller subtraherade från deras slutresultat. Detta nummer avgör vadet, precis som hur spridningspoäng fungerar i fotboll eller basket.

Till exempel, om en spelare har ett handikapp på -1,5, skulle de behöva vinna matchen med minst två ben för att lösa in insatsen. Dartspelen sätter ett handikapp eller spridning baserat på hur mycket de antar att en spelare kommer att vinna med, och en spelaren måste satsa baserat på om de tror att setnumret är korrekt eller inte.

Betting på dart-terminer
Var man kan se dart live

Var man kan se dart live

För att titta på professionell dart i USA, gå till BBC America för Premier League Darts eller prenumerera på DAZN eller PDC TV för PDC World Darts Championship.

I takt med att dartspelet växer globalt ökar också förmågan att satsa och vinna stort. Satsning på dart kommer bara att fortsätta att expandera till nya marknader över hela världen eftersom spelarna och fans förstår mer om spelet och hur dess samverkan fungerar. Att satsa på dart är relativt enkelt när spelarna börjar lära sig hur spelet fungerar, och det är bara en tidsfråga innan bookmakern koncentrerar sig mer på dart.

Nyckel takeaways

  • Överväg att satsa på terminer
  • Gör din research innan du satsar och lita inte på fanhype
  • Håll utkik efter de tre stora evenemangen
  • Känna till reglerna för dart inifrån och ut
Var man kan se dart live
About the author
Viktor Johansson
Viktor Johansson
About

Viktor Johansson, en dynamisk 25-årig svensk, kombinerar skickligt sin fascination för onlinecasinon med sin expertis inom svensk lokalisering, och skapar underhållande casinoguider skräddarsydda för den svenska marknaden.

Send email
More posts by Viktor Johansson